Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Αχαϊκη Γη / ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

Ο Δήμος Ερυμάνθου είναι δήμος του νομού Αχαΐας, που προήλθε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Τριταίας, Φαρρών και των κοινοτήτων Καλεντζίου και Λεοντίου.
Η έκταση του είναι 582,93 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 8.877 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Έδρα του δήμου έχει οριστεί η Χαλανδρίτσα.

Κατά την αρχαιότητα στην πεδινή περιοχή του δήμου και παρόχθια του ποταμού Πείρου υπήρχε η πόλη Φαραί όπου σε αυτήν οφείλεται και η ονομασία του δήμου. Αποτελούσε μέλος του Κοινού των Αχαιών και της Αχαϊκής Συμπολιτείας και σύμφωνα με την μυθολογία ιδρύθηκε από τον Φάρητο, γιο της Φιλοδάμειας και εγγονό του Δαναού.
Σήμερα η θέση της πόλης έχει οριοθετηθεί ανάμεσα στα σημερινά χωριά Φαραί, Πρέβεδος και Ίσωμα, όπου έχουν ανασκαφεί ρωμαϊκό λουτρό, επιγραφές σε αρχαίο νεκροταφείο και μυκηναϊκοί τάφοι.

Στο Δήμο Ερυμάνθου ανήκει και η περιοχή της Τριταίας. Η ονομασία προέρχεται από την αρχαία Τριταία, το όνομα της οποίας πιστεύεται ότι προέρχεται από τον Τρίτωνα γιο του Ποσειδώνα. Στην περιοχή του δήμου και κοντά στο χωριό Αγία Μαρίνα υπήρχε η αρχαία Τριταία[10][11] η οποία δεν έχει ανασκαφεί ακόμα. Στην Ερυμάνθεια έχουν βρεθεί ίχνη κυκλώπειων τειχών, Μυκηναϊκό νεκροταφείο στην Δροσιά, Αρχαία νομίσματα στο Μάνεσι και στου Σκιαδά.

Το εξαιρετικής ποιότητας λάδι, το μέλι, το κρασί, τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά είναι τα βασικά προϊόντα της περιοχής.

 

 

Σχετικά

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Επικοινωνήστε μαζί μας

  • Μαιζώνος και Φιλοποίμενος-Πάτρα
  • 2610622406

Newsletter